Ez a japánok által feltalált könnyed kis
édesség lassan hazánkban is kezd elterjedni - és nem csak a különböző conok
alkalmával.
A pocky (alias ポッキー) egy sótlan, vastag ropi különböző
bevonatokkal. Lehet epres,
csokis, fehér csokis, karamellás...stb. De
a lényeg, hogy iszonyatosan
ízletes és - saját
tapasztalatból - tanulás közben sem maszatolja össze magát az ember.
Magyarországi előfordulása eléggé sajátos.
Megtalálható különböző japán
érdekeltségű rendezvényeken (conok),
illetve a Teszkóban két ízesítésben. Az utóbbinál étcsokis
és tejcsokis Mikadora kell gondolni. Amikor erre a
felfedezésre jutottam - mármint, hogy itthon is található rendesen boltban is -
nagyon nagyon örülten, csak aztán megint jött az a bizonyos hideg zuhany. A múlt hetet Európa bejárásával
töltöttem és Angliában található fehér csokis, karamellával megszórt is, míg
Franciaországban egy ét- és tejcsoki csíkos adagot szereztem be. Itthon meg
várt szépen a tejcsokis és étcsokis.
A felső részt azért húztam ki, mert azóta
már változott a helyzet. Megtalálható a Mikado termék még a Müllerben is. Illetve a Teszkóban is
bővült a választék annyival, hogy a magyar RopStar megjelent
az epres ízesítéssel.
Történetébe
annyira nyúlok bele, amennyire a források és a kis érthetőség engedi. Az 1966-os évben látott napvilágot ez a kis finomság
először csak csokisként,
majd mandulás ízesítéssel és így folyamatosan időről időre nőtt
a választék eme pálcikás édességből. Mára pedig - főként Japánban - megszámolhatatlan ízesítésben
megtalálható. Ráadásként még itthon is könnyedén
elkészíthető az egyszerűbb változata. Néhány helyen olvasva az alapba -
mármint a ropiba - nem kell más, mint porcukor, liszt, margarin és tojás (mennyiséget direkt nem írok,
mert anyuval azt tapasztaltuk, hogy sosem annyi kell, amennyit megadnak, így
viszonyt mindenki magának próbálkozik és olyat kísérletez össze, amely neki
felel meg).
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése