2014. február 4., kedd

No Breathing - 노브레싱 /2013/


"A világon a versenyúszás az egyik él sport. Woo Sang Dél-Korea egyik kiemelkedő alakja ebben a sportágban. Mindig a legfelső dobogóra lép fel. Won Il egy tehetséges úszó, de egy baleset miatt inkább más utat választott. Azonban most visszatér, és megméreteti magát." (Rohadtul szabad fordítás innen-onnan.)

A No Breathing (szabadfordításban: Lélegzet nélkül) egy 2013-as dél-koreai film. Könnyed, finom, egyszerű. Semmi bonyolítás, csak egy kisebb szórakozás. 

Nem tudom, hogy az írásomban mi lesz spoiler és mi nem, tehát mindenki saját felelősségre olvassa, ha meg kárt tett, akkor az orvosához forduljon! Előre köszönöm! 


Az alig kevesebb, mint két órás filmet 2013. október 30-án mutatták be Dél-Koreában. Húzónévként nálam Lee Jong Suk-ént szerepelt csak a határidőnaplóban. Szerencsés (pár hónapos) vadászgatás után pedig végre sikerült megnéznem. Nagy örömömre.

Amit az első mondatban írtam, az teljesen igaz. Semmi bonyolítás nincs ebben a filmben. Van két srác: Won Il (Seo In Guk) és Woo Sang (Lee Jong Suk), akik nagyon tehetségesek már gyerekkoruk óta. Van még egy lány, akiért mindketten odavannak. És van az úszás. Ha beledobunk még pár akadályoztató/segítő szereplőt, akkor kész is a kis filmünk. Tehát, tényleg nem kell itt eget rengető drámára gondolni. Egyszerűen csak elmesél egy történetet két fiúról, akik között újra erősebbé válik a barátság több-kevesebb fordulat segítségével.

Személy szerint Lee Jong Suk miatt néztem meg. Szeretem a srácot, ahogy színészkedik. Nagyon tehetséges, és ezt itt is bizonyította. A másik főszereplő is odatette magát, bár tőle egy kicsit (még mindig) undorodom. Seo In Guk valami nagyon nagy beleéléssel zabált egész végig, és ezt nem sok színész csinálta volna meg. Minden elismerésem. De viccet félre téve, jól hozta a vidám, őszinte karaktert. 

Őszintén, a női főhős (ha annak tekinthetjük) nekem kicsit zavaró volt, azonban tényleg (szerencsére) nem túlozták el vele a romantikázást. Éppen annyi volt, amennyi kellett. Se több, se kevesebb. Csak a csaj önmagában nem volt szimpi, de egyéni szociális problémám. A mellékszereplőkre meg szintúgy nincs egy rossz szavam sem.

A díszletek, a termek nagyon profik voltak. A végén tényleg olyan volt, mintha a londoni olimpián lettek volna, bár kicsit zavaró volt, hogy 2013-as filmben egy egy évvel azelőtti eseményt adtak le. Akkor már inkább a brazil olimpiára mentek volna. De mindegy is.

Netes berkekben szóba hozták a filmmel a Free! című animét, ami 2013 nyarán futott. Szerintem az alapötlet egyezik maximum meg, de úgy konkrét utalások nem igazán voltak benne. Igaz, hogy kettő plusz kettő fiú barátságáról szólt, meg egy lány is segített, meg a lerobbant, régi uszoda, meg az ausztrálok, meg a végén tökmindegy,hogykigyőz,alényeg,hogybarátok érzés. Ez mind mind benne van mindkettőben, de mégsem éreztem azt, hogy most ez egy live-action lenne, vagy tényleg az alapja a Free! lenne. Aztán nem tudom. Ez után tényleg kutatni kellene.

Lezárva az egészet, tényleg úgy álljon neki mindenki, hogy ez nem egy mélye szántó mozi, hanem egy könnyed (lány) fiúregény, ahol látunk szép felsőtesteket, szép alakításokat és néhány elvétett humorkockát egy kis mondanivalóval megfűszerezve.

Az internet (google a barátod) berkeiben szabadon keresve biztos ráakadtok. Pontos linket inkább az elérhetőségi biztonság miatt nem adok!

Ajánlom bátran! Egyszer mindenképp!

2013 Dél-Korea
Hossz - 118 perc
Bemutató - 2013.10.30.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése