2014. március 3., hétfő

You came from the Stars - 별에서 온 그대 /2013-2014/


Do Min Joon egy földönkívüli, aki a Csoszon korban landolt a bolygónkon. 400 éve éli békés életét köztünk. Cheon Song Yi a Hallyu hullám első számú királynője, Korea Istennője. A véletlen, vagy a nagybetűs Sors folytán egymás melletti lakásba kerülnek. A jó szomszédi iszony pedig enyhe jelző kezdetleges kapcsolatukra. Azonban mi történik, ha a múlt is közbe szól?

Vicces, űrlényes, gyilkosos, drámai (a végén túltúl) és profi (néhány kisebb szépséghibával). 

Röviden és tömörem így lehetne jellemezni a 2013 decemberében indult és 2014 februárjában véget ért dél-koreai sorozatot. A You came from the Stars (szabadfordításban: Csillagokból) egy olyan sorozat, amit sokan emlegetnek leglegleg-ként. Jó színészek, minőségi felvételek és eseménydús történetvezetés csavarokkal. Kellő feszültség és kellő melodráma (másoknak, nekem a végére sok lett).


A férfi főszereplő, Do Min Joon (Kim Soo Hyun) délceg, méltóságteljes űrlény, aki köszöni szépen, de el van a saját világában és az egyre vénülő barátjával Jang ügyvéddel. Cheun Song Yi (Gianna Jun) a tipikus díva, aki előbb beszél, aztán gondolkodik. Számára minden természetes, kivétel a gondolkodás (legalábbis az elején). Aztán, természetesen van néhány féltékeny legjobb barátnő, egy nagyon édes kisöccs (akiért szerintem mindenki él-hal), egy-pár idegesítő szülő, egy házasulni kész cég-örökös, és annak hidegvérű bátyja. 

És még mindig nem spoilereztem (talán). De innentől lehet rá számítani.

A sorozat sok mindenre rávilágít. Enyhe túlzással megmutatja, hogy milyen is a dél-koreai filmipar. És hogy hogyan rontsuk el a tökéletes és profi technikai munkát az utolsó rész pár percével. 

A felső képen látható SBC csatorna helyettesítette a sorozatban a SBS csatornát. Azonban az utolsó részben sikerült egy SBS-es kocsit berakni a 2017-es gálára (alsó kép jobb közép), amivel tök feleslegessé tették a SBC kitalálását. Szép volt. 

...
Elvben Do Min Joon legnyagobb képessége, hogy meg tudja állítani az időt. Ha az időt megállítja, akkor minden megáll, ebben a helyzetben a vakuk, az emberek, és a videó is. Nem igaz? Nem? De. Csak hát itt a háttérbe felállított kivetítőn Song Yi olyan természeteséggel lejt át, mintha Min Jon ereje nem lenne. Akkor mégis hogy van ez?
Do Min Joon egy egész szekrénnyel tűnt el. Mert amikor sikerült visszatérnie, akkor rmindig új és új ruhákban jelent meg. Ez most akkor a stylist bakija, vagy egyszerűen kedves űrlénykénk elővarázsolta a ruháit a semmiből. 

Amúgy egy nagyon élvezhető és szórakoztató sorozat, ami eredetileg 20 részből állt volna, csak rajongói túlbuzgalomnak köszönhetően a rendezői szív is megenyhűlt, és hozzáadott még egy részt. Így lett 21 részes eme remekmű. És történt a következő hiba.
Túl sok lett a picsogás. Az egyébként adoniszi magasságokban emelkedő Kim Soo Hyun könnyei többször törtek fel, mint ahogy azoknak kellettek volna. Pedig sírni tud ez a srác, és ezt most nem poénból mondom. Olyan természetesen bőgte el magát, hogy még én is hittem volna neki, pedig az ilyeneken nevetni szoktam. De a végére túl sok csordult könny lett.

Gianna Jun egyszerűen elképesztő volt. Ő volt az egyszerre őrült, de meg nem értett sztár, aki ha akar, bármit el tud érni. Nagyon jól megcsinált minden jelentet. Végvísítottam magam (van egyáltalán ilyen szó?) a gyerekes jelenetein, meg az, amit a tesójával műveltek, meg a manga boltos barátnőjével... Ejh... Még mindig mosolygok rajta. Egy szóval tökéletes színésznőt találtak a szerepre.

Igen, sok kérdés lehet arról, hogy ennek most mi is tulajdonképpen a címe. Rendesen. Google fordítás alapján a koreai név meg egyezik "Ön a csillagok", míg angolul a "You from the Stars" szó összetételekkel. És igen, azt utóbbit többen használják, de sokan egyéb címekkel is ismerik (pl. You who came from the Stars, Man came from the Stars, Man from the Stars, stb.). Én a You came from the Stars-t használom.

Aki megszeretné nézni, az viki.com oldalon megtalálja több felirattal, többek között magyarral is.

Amúgy a fenti bakiktól eltekintve tényleg egy nagyon jó és dél-koreai mérce szerint is jól összerakott sorozatról van szó. Talán annyit lehet még hozzáfűzni, hogy nézd és élvezd!

2013-2014 Dél-Korea
Hossz - 21 epizód
Csatorna - SBS


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése