2014. május 6., kedd

Beelzebub - べるぜバブ /2009/


A nagyok között mindenképp ott a helye. Vicces, röhejes shonen sorozat, ami még meg is ríkat, ha már a szimpla röhögőgörcs nem elég. És ezt halálosan komolyan mondom!

"A sztori a legerősebb fiatalkorú bűnözőt, Oga Tatsumit követi nyomon, aki első éves az Ishiyamában, a bűnöző suliban. Egy nap elálmosodik a folyó mellett, mikor is megpillant egy lebegő férfit a vízben. Megpróbálja kimenteni a pasast, de az félbeszakad, és előbújik belőle egy baba. A baba a démonkirály fia, akinek még egy dajkája is van, Hilda. A történet az ő és a baba életét követi nyomon ebben a bűnozőknek fentartott suliban."

Olvasható szinte mindenhol. Google a barátod!

2008-ban már megjelent egy pilot belőle a Weekly Shonen Jump oldalain, de igazán 2009. február 23-án indult neki a pusztítás. A mangaka, Tamura Ryūhei, aki eme lehengerlő mangával előttem beírta a nevét a nagyok közé. De, sajnos minden jónak vége szakad egyszer, így 2014. február 24-én ez a sorozat is kinyögte utolsó fejezetét, így 27 kötettel és 243 fejezettel a háta mögött zárult eme csodálatos történet.

És maga a történet. El kezdi olvasni az emberlánya, és szinte beszippantja az a világ, amit elé tár. Egy egyszerű, borús előlélet nélküli tinédzser a főszereplő, akinek az ökle többet gondolkozik, mint az agya. Oga karaktere szakított az általános árva-rosszsorsú-vérörökös főhősökkel. Ő egy szimpla srác, akinek a szülei átlagos japánok, a nővére pedig szereti őt terrorizálni. Odavan a mangákért, főleg a Dragon Ball-ért - elég sok utalás is van a sorozatban. Nem is beszélve arról, hogy köze nincs a gyerekneveléshez.

Beelze, a címadó démon trónörökös, akinek fő feladata az emberiség kipusztítása. Egy aranyos, rakoncátlan kölyök, aki max akkor kap ruhát, ha már tényleg megfagy. Hilda pedig az ő dajkája, aki próbálja életben tartalni és táplálni őpoklaságát. Furuichi az ügyeletes perverz és főhős követő. Tovább is sorolhatók a főbb szereplők, de ezek a legeslegfőbbek.

Világmegváltó grafikára nem kell számítani, de olyan pocsékra sem. Szerintem a mangaka pont eltalálta a kellemes középutat. Amúgy szerintem egész szép is. Pár helyen olvastam, hogy kissé egyszerű, de egy komédiától mi várható? 

Bár úgy érzem, hogy a végét kicsit összecsapta Tamura, amúgy nagyon kerek történet lett a végére. De azért néhány klissé elég észrevehető. Verd le az összes ellenfeled, aztán úgyis a te oldaladra áll! Tipikus. Egyszer nem lehetne, hogy az egyik ellenfelet rendesen kinyírjuk? Jó, jó, inkább befogom.

Ajánlom olyanoknak, akik éppen nem tudják mit olvassanak, és az ízlésük az erősebb, de viccesebb vonalat bírja!

Cím: Beelzebub /べるぜバブ/
Írta & rajzolta: Tamura Ryūhei
Hossza: 27 kötet (243 fejezet)
Kiadó: Shueisha
Év: 2009-2014
Nyelv: japán /angol/

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése