2014. szeptember 8., hétfő

Bento - japán ételdoboz



Már korábban írtam egy nagyon hasznos és ötletes japán édességről, a pockyról (ポッキー). Most viszont egy, az iskolásoknak megint csak praktikus dolgot szeretnék bemutatni.

A bentō vagy o-bentō (alias 弁当) egy ételdoboz, amit általában iskolába és munkahelyre visznek magukkal a japán emberek. A dobozoknak a műanyagtól kezdve az extrán luxusosig (lakkozott) minden fajta megtalálható. A benne lévő dolgok pedig csak tőlünk függnek. De nagy általánosságban 4-5 féle étel található benne: rizs (leggyakrabban), főtt hal, rántotta, főtt tojás, gyümölcsök, zöldségek, minden, ami szemnek és szájnak ingere. 

Kipróbáltam. Már volt úgy, hogy reggel hattól este hatig nem értem haza az iskolából, de közben délután egy körül mindig volt egy kis szünetem a fakultációk előtt. Most viszont reggel hattól este ötig egy huzamban lenyomok nyolc órát. Így előre kell gondolkodni. Mivel sokat eszek (viszonylag), ezért gondoltam, hogy kipróbálom ezt a kis dolgot. Alant látható az én variációm. Bár, bentō-hoz szükséges doboz hiányában egy fémdobozba pakoltam, de találjuk fel magunkat. 


A bentō-t nem csak elkészíteni, de Japánban megvenni is lehet, elviekben bárhol. Bár a kézzel készített mégis fincsibb, nem? A lényeg, hogy a legközelebbi példa, amit találunk rá, az a japán iskola. A japán iskolások az anyukájuk (vagy éppen a saját kezük) által készített bentō-t viszik iskolába - általában. Az ebédszünetben pedig szépen lassan elfogyasztják pálcikával. Ezt bármelyik animében (főleg school life-ban) megfigyelhető.

A legfőbb dolog, amiért lényeges volt megemlíteni a bentō-t, nemcsak a praktikussága volt, hanem a kis csavar, ami mögötte van. Ha keresőbe beírjuk, hogy bentō, akkor egy csomó íncsiklandozó étel kerül a szemünk elé. Meg hellokittis, meg törpös, pandás, stb. Miért? Mert így a gyerek is könnyebben megeszi, miközben egészségeset eszik. Miért? Mert a hal és a rizs egészséges. Rengeteg gyümölcsöt és zöldséget is használnak a díszitéshez. Tehát eszik is normálisan, és még egészséges is.

Rengeteg fajája is van: 
- Shōkadō bentō (松花堂弁当), a hagyományos fekete-lakkos japán bentō doboz. 
- Chūka bentō (中華弁当), kínai étellel töltött. 
- Kamameshi bentō (釜飯弁当), a Nagano prefektúrában, a vasútállomásokon árulják.
- Makunouchi bentō (幕の内弁当), a klasszikus, rizzsel, umeboshi-val, füstölt lazaccal, stb.
- Noriben (海苔弁), nori-val, rizzsel és szójaszósszal.
- Sake bentō (鮭弁当), egyszerű bento, ahol a lazac van a központban.
- Shidashi bentō (仕出し弁当), éttermekben készítik, illetve ebédidőben szállítják ki.
- Tori bento (鳥弁当), főtt csirke szeletek szósszal és rizzsel. Gunma prefektúrában népszerű.
- Hinomaru bento (日の丸弁当), a nemzeti zászló (hinomaru, alias 日の丸) van a középpontban rizsből és egy umeboshi-ból.
- Hokaben (ホカ弁), bentō üzletben található.
- Hayaben (早弁), ebéd előtti bentō.
- Ekiben, vasútállomások környékén található Japánban és Taiwanon is.
- Soraben, repülőtereken található.

Ajánlom a kipróbálást. Nekem nagyon bejött.

Forrás: Wikipédia (eng), A japán konyháról, saját tapasztalat / ismeret

1 megjegyzés :

  1. Szerintem tök aranyosak, és tényleg sokszor fel-feltűnnek animékben, mangákban, de jól lehet ezzel lakni? :o Mindig ez járt a fejemben... olyan kis szépek meg cukik, de olyan aprónak tűnnek :o

    VálaszTörlés