2015. július 21., kedd

Mondocon Tip-top by DaMo

Alias, ha te is olyan szívbajos vagy, mint én, és jobban szereted, ha minden előre le van szervezve.


A hat vándor... 2014 Őszi MondoCon


A lényeg: ha többen mentek valahova, és nincs szülő, akkor általában magatokra vagytok utalva. Ráadásul az ország nyugati széléből (vagy bárhonnan máshonnan, ami száz kilométernél távolabb van Budapesttől) elég nehéz eljutni az ország szívébe. Így előre kell szervezni... Szinte mindent!

Előző Conon megszerzett következő időpont...
A MondoConok alkalmával mindig kapunk egy programfüzetet, amelyen már ott van a következő Con időpontja. Ez egy nagyszerű dolog, ha az embert kézhez kapta a programfüzetet, de, ha nem jutott el az egyes számú Conra, ahol megtudhatta volna a kettes számú Con időpontját, akkor mit csináljon? EGYSZERŰ! Látogasson el a MONDOCONOSOK Facebook csoportjába, ahol egy rögzített bejegyzésben minden normális kérdésre válaszolnak, az időpontra is.

Minimum két hónappal Con előtt...
Menjünk MondoConra. Oké. De akkor nem kocsival (ha igen, akkor azzal), hanem vonattal. Rendben. És kik jönnek? A legeslegfontosabb először a pontos szám, és hogy mindenki tisztában legyen a dátummal (fontos, mivel dolgozók esetén szabadság kunyerálás, diákok esetén vizsgák, suli, egyebek észrevételezése), a körülbelüli összegekkel (jegyár, és azt mégis hogyan vesszük meg; autó esetén benzinár osztás, autópálya matrica).

Egy csoportos facebook beszélgetés létrehozása a következő lépés (iszonyatosan praktikus tud ilyenkor lenni), hogy mindenkivel tudassuk előre, hogy mégis miként kellene szervezkedni (de mi már áttértünk a csoportra, tehát lehet azzal jobb kezdeni).

Szállás kérdésében nagy segítséget ad az internet. Szállás.hu, booking.com, az egyéb szállás foglaló oldalakon érdemes nézelődni. A szállásfoglalásnál a gyorsaság a lényeg. Hétvégékre hónapokkal előbb le kell foglalni a jó szállásokat, mert különben semmi nem lesz.
De van egy alternatíva. Ha a csapatban van egyetemista, fősulis, aki ráadásul kollégiumban nyögi az iskolai éveket, akkor az ő koleszát is érdemes megérdekldőni, mivel azok általában olcsóbbak szoktak lenni, mint egy random szállás bármely belvárosi utcában.

És ilyenkor érdemes a jelmezről (cosplay) gondolkozni, főleg, ha komolyabbat akarsz. Ha igazi nagy durranást, akkor pedig még előbb, hogy időben kész legyen minden. Illetve rendelés esetén a szállítási két hónapnál ritkán több (esetleg külföldi oldalaknál), így még a dolgok is időben megjöhetnek.

Egy hónappal Con előtt...
A programok szervezése nagyban függ, hogy a Con kétnapos (tavaszi és őszi) vagy egynapos (nyári és téli). Fontos, mert nyáron több programot lehet szervezni a jobb idő és az iskola hiánya miatt. A dolgozó egyedeknek ez mindegy kérdés. Az első csoportos Conunkon (ami 2014 Őszén volt), nem nagyon szervezkedtünk más programmal. A kajáldákat néztük át (a plázák ilyenkor jól jönnek), illetve, hogy nagyjából merre van a szállás. A másodikon (2015 Nyári) már inkább, hiszen egynapos lévén, nyári időponttal előtte és utána is volt időnk más programokra. 

A szálláshoz kapcsolódóan fontos újraérdeklődni: minden rendben van-e a foglalásunkkal? Hogy miért? Nehogy valami rendszerhiba miatt ne legyen hol aludnunk, esetleg nem olyan szobát kapunk, ami megfelel. Szerintem ez lényeges momentum.

A jegyeket is érdemes előre megvenni, és nem online. Bárki mond bármit, én már álltam harminc fokban másfél órán keresztül sorba, hogy jegyet vegyek Conra. Nem kellemes. Így, ha többen megyünk, jó, ha előre van jegy. A jegyvételről minden pontosan le van írva a mondocon.hu oldalon. A nyári jegy 2500 forint, amiből 1000 forint levásárolható, míg a kétnapos jegyek általában 3500 forintot érnek, 2x1000 forint levásárlással.

Ha nem öltözöl be komolyabban, csak magadra kapod a legelvetemültebb ruhadarabjaidat, akkor már csak azt kell kigondolni, hogy miben viszed. A vonaton a cipekedés kicsit necces tud lenni, főleg, ha az emberlánya a másfél métert is csak 6 centivel übereli. Számomra a nagy sport utazó a legjobb választás. De egyikünk hozott kis gurulós bőröndöt is már. Itt a lényeg, hogy ki hogyan tud a legkényelmesebben pakolni, hogy mindene ott legyen és közben cipekedni is tudjon.

Utazás...
Időpontok egyeztetése. Találkozás helyszíne, indulás órára, percre pontosan. Mindenkivel tudatni, hogy mennyi lesz az út hossza időben, mindenki kaja ellátmányról gondoskodjon, és lehetőleg senki ne hagyjon otthon semmit.

Szállás elfoglalás...
Jó magyar szokás, hogy próbálkoznak kicselezni drága NAV-ot. De ez nekik se jó, meg nekünk, vendégeknek se jó. Ha ismerős, akkor egye fene. De ha tök idegen helyen, netán idegenekkel egy szobában van a pihentető ágy, akkor mindenképp drága NAV által erőltetett nyugta vagy számla adási kötelezettséget rójuk már fel a szállásadónknak. 
Miért? EGYSZERŰ. Ha lepakolsz, aztán elhagyod a szállást városnézésre, egyébre, Conra, akkor a cuccok ott maradnak. És, ha nincs papírod arról, hogy már pedig te ott foglaltál szállást, ki is fizetted (mert ugye előre kérik a zsét), akkor megeshet, hogy voltak neked cuccaid, de aztán már nincsenek. Természetesen ez a legradikálisabb eset, de előfordulhat. Fő az elővigyázatosság. 
Illetve érdemes kinyomtatni és magunkkal cipelni a visszaigazolást is a szállásról, nehogy valami kavarodás legyen, és ti is, illetve mások is kényelmetlen helyzetbe, rossz szobákba kerüljetek. 

Mivel van dolog, amit a nap 24 órájában nem cipelhetsz magaddal a szállásról, de van olyan is, amit igen, akkor pedig cipekedj. Pénztárca, iratok, telefon, tablet, gyógyszerek mindig legyenek nálad, mivel bármi történhet. A pénz egyértelmű; az iratok is, hiszen igazoltathatnak, vásárláskor elkérhetik; telefon az elérhetőség miatt; tablet, mert mindenkinek szívügye a kis táblácskája (nekem nagyon); gyógyszerek pedig a legfontosabbak. Allergia esetén főleg, asztma esetén kimondottan. 

Még lehetne részletezni, hogy mire is kell pontosan odafigyelni, meg minden, de szerintem, ha már ezeken átrágta magát valaki, neki már a többi is logikusan következik. 

Személy szerint nekem ezek mind alapértelmezett dolgok, de sajnos vannak ismerőseim, akiknek ezek ilyen rögtönzött cselekedetek szoktak lenni. 

Remélem kicsit segítettem! 




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése