2014. szeptember 22., hétfő

Haikyuu!! - ハイキュー!! /2014/


Egy újabb sport anime, amit a Kuroko no Basket (KnB) érdemeit követi, csak röplabdával és racionálisabb (?) hajkészlettel megspékelve. 

"Hinata Shouyou gyerekkorában látta a 'Kis Óriást', ahogy röplabdázik. Akkor eldönötte, hogy ő is ennek a sportnak szenteli az életét. Szorgalmasan küzdött, hogy példaképe iskolájába járhasson. A Karasuno-ba, ahol találkozik alsó-középiskolás ellenfelével, Kageyama Tobióval, a pálya királyával. Mint kiderül, a céljuk most azonos. Legjobbnak lenni a Karasunoval."

2012 februárjában indult egy manga sorozat a Weekly Shonen Jump magazinban, ami 2014-ben egy 25 részes anime sorozatot kapott. A grafika a Production I.G. érdeme, míg az alap, az egész szülőatyja Furudate Haruichi.

A röplabda -, ugyanúgy, mint a kosárlabda, -nem a szívem csücske, de több évig játszanom kellett a testnevelés órák alkalmával. Ráadásul most animében (majd később mangában is talán), lenyűgözött. Bár, a sorozat terén volt egy kis de javu érzésem.

SPOILER, elég erősen.

Kezdem a legelején. Lesz megint egy páros, ahol az egyik kicsit hiányos tudással, a másik viszont született profizmussal van megáldva: Hinata Shouyou, Kageyama Tobio. Kicsit ismerős, nem? Aztán. Az első edző meccs alkalmával megismerkednek az egyik nagy ellenséggel, aki minden iskolás lány bálványa: Oikawa Tooru. Hú, ez már kezd nagyon ismerőssé válni, nem? De. 

Azonban, ezeket legyűrve, semmi más utánérzése nincs a Kuroko no Basketnak. A két főszereplő tűz és víz, ráadásul mindkettű forró fejű. Csak az egyik tudja kezelni profizmussal, a másik meg a tudatlanságával. Ráadásul, minden nagyszerű játékost nem egy generációba zsúfoltak össze. És, a hajszínek. Nem, egyáltalán nem volt bajom a KnB-ben a sárga, kék, meg egyéb színekkel, de üde színfoltja most ez az anime a szívárvány divatban. Normális (viszonylag) hajkoronák láthatók, amik festéssel érhetőek el (és, majd látjuk is, hogy következetesen is lettek megoldva). 

A grafikáról annyit, hogy a stúdió odatette magát, de megtartotta a mangára jellemző elemeket. Néhol furcsa lehet a karakterdizájn, de ez mind-mind a manga hűség jele. A hátterek viszont csodálatosak. A dinamizmus szintén. Eddig egyedül a nagy dinamizmusban láttam néhol bakit. Főleg, amikor annyira ki akarják emelni a mozdulatot. Az kicsit túlzás már. De ezek ritka esetek.

Senki nem várjon teljes megváltást ettól a sorozattól, de egy rendes, humorban sem hiányos kikapcsolódást igen. Valamint, kicsit meg is lehet vele szeretni a röplabdát. Mivel a manga még fut, de az anime elég nagy durranás lett (szerintem), ezért bizton számíthatunk többre is (remélem)!

Cím: Haikyuu!! -  ハイキュー!!
Stúdió: Production I.G.
Részek: 25
Hossza: 24 perc/epizód
Kiadás: 2014

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése