2015. február 27., péntek

Dorama szösssssz ##Az érzés, amikor doramát nézel: egyszerre akarsz toporzékolni, és egy helyben ugrálni, sikítozni, és egy perc alatt akarsz egy órányi anyagot megnézni. Amikor a gondolat, hogy mi lesz a kedvenced sorsa, vagy, hogy milyen romantikus pillanattal lepik meg nem csak a női főszereplőt, de téged is, egy pillanatra sem hagy aludni. Amikor már sírva nevetsz egy-egy jeleneten, és képtelen vagy
abbahagyni. Amikor már fel sem tudod fogni, hogy ki volt az az elvetemült, agya minden abnormalitását latba vető elmebeteg, aki a soron következő jelenetet kitalálta, és amitől te csak a fejed fogod, és a végletekig megpróbálod nem a leghangosabban kiereszteni a nevetésed, erre a nyakatekert humorra. Amikor bejönnek a szobádba, és megkérdezik tőled, hogy jól vagy e, mert olyan elképesztő hangokat produkálsz, hogy megijednek, lassan már a zárt osztályon van a helyed. Amikor egy sima 16 részes kis dorama egy nap alatt lemegy, te csak megvonod a vállad, és már keresed is a következőt. És a kedvenc, amikor a tökéletes, ámbár érzelmileg roggyant, totálisan bunkó, szemét, aljas, de anyátlan - apátlan, a zord külső alatt szelíd kis kölyökkutya főszereplőbe belezúgsz. De úgy istenigazából, menthetetlenül, és mindenki mást szidsz, csak őt nem, és mindenki más rossz, és csúnya, és gonosz, csak ő nem.

Nos. Ezek az érzések borítottak már el? Engem igen. Imáim meghallgatásra találtak, mert nem is egyszer, hanem rengetegszer. Nem minden dorama alatt, de a legtöbbnek ezek voltak a mellékhatásai.
Mint a következő három doramánál is: (érzelmi hullám alapján sorolom, növekvő sorrendben, mivel ezeket a doramákat szinte párhuzamosan néztem)

- Gu Family Book (2 nap kellett hozzá, hogy végignézzem. Sikerült volna egy nap alatt is, hiszen 24 rész - 24 óra, de sajnos agyi funkcióim egy idő után alább hagytak, így úgy gondoltam adok neki némi tápot - vagyis a pihenést.)

- King 2 Hearts (1,5 nap - mert nem jött le elég gyorsan az ebadta.)

- You are all surrounded (ez a dorama igazán megkínzott. Én balga akkor kezdtem el nézni, amikor éppen, hogy csak elkezdték adni Koreában. Ezért csak a magyar fordítás menetével tudtam nézni. Eltudjátok képzelni, milyen amikor köröm szakadtából ordítozok egy egy rész végén, és követelem, hogy Koreában igenis adják le a következő részt, hogy a fordítóink csinálhassák a feliratot? (szinte egy időben hozták a koreai megjelenéssel, amiért pedig le a kalappal).Már ezelőtt egyel, a You came from the stars-nál megesküdtem, hogy éppen futó doramát soha többé nem  nézek - pedig ott csak akkor kezdtem bele, amikor már csak két rész volt belőle hátra - de hát a You are all surrounded után is beleestem eme galád, gátlástalan csapdába az It's okay it's love-al. De ez már más mese.)

Eme három dorama igazán kifacsart. Nevettem. Sírtam. Szidtam a fiú anyját. Meg a lány anyját is. A végén már mindenki anyját. Aztán már nem is nevettem, visítottam. Aztán kiakasztott egy két jelenet, amikor nagyon haragudtam az alkotókra. És a végén boldog voltam. Kimerült, fáradt, érzelmi hullámvasúttól meggyötört, de kielégült. 


Jellemzéseiket megjelenési sorrendben írom, mert így nyomon követhető a főszereplő színészi munkájának fejlődése is. Hoppá! Elfelejtettem volna? Nemhogy egyszerre néztem őket, de egy azon színész játssza az összes főszerepet is. Lee Seung Gi. My hero. (elolvadt)


A King 2 hearts-ben a női főszereplő alakja az elején...hogy is mondjam? Megütköztetett. Adott egy észak - koreai katonanő. Egy kemény asszony, egy vas lady, egy terminátor. Egy nő, akit a férfiak is elismernek nem az esze - bár a miatt is - de az ereje által. Aki nőként egy nulla. Leginkább egy szőke buta libához tudnám hasonlítani. Egy oktondi, naiv fruska. Aki semmit nem tud a férfiakról. És épp ez a kettősség fogott meg részről részre. Hatalmas ellenszenvvel indult, és a végére pedig már elismeréstől bólogató, irigykedve ámuló néző lettem. Ez a kettősség a film, bocsánat, sorozat egészén végigvezetődött. A férfi főszereplő, a későbbi király, is pontosan ilyen karakter volt. Felelőtlen, léha, unott. Néhol még gonosz is. De közben nem volt más, csak egy kisfiú, aki félt, egy lángelme, aki nem akarta bevallani rejtett képességeit, nehogy bármit is elvárjanak tőle. Egy léha kis ficsúr, aki bölcs vezetőnek bizonyult. A fő gonosz pedig egy istenverte hatalommániás, elnyomástól szenvedő idióta, aki csak hatalmas akar lenni, de mindenki tudja, hogy csak egy szánalmas bolond. És egy zseniális színész, aki mindezt eljátszotta.

Kidolgozott karakterek. Ez igaz. De itt is van egy de. A halál angyalát játszó Bon-bon (ez most komoly? Ilyen nevet! ) idegesítően erőltetett volt. És azok az angol kiejtések. Brr. Még nekem is fájt, pedig én béna vagyok a nyugati nyelvekhez. 

Mindezek ellenére, vagy pont épp ezekkel, kilóra megvett. A nagy király, majd az öccse uralkodása, a politikai acsarkodások (kellő mértékben - nem szeretem, amikor csak arról szól egy dorama), az észak - koreai viszony, a szerelmi kapcsolat, a családi tragédia, és a méltó lezárás. Grandiózus érzésekkel zártam be az utolsó részt a gépen. Muszáj volt utána néhány nap pihenőt is tartom, mert még napokig a hatása alatt voltam. 
Tehát King 2 Hearts - zseniálisan trónkövetelő alkotás. 

Gu family book - állati. Szó szerint. Az egész dorama a gumihók és azok mondái köré épült. Volt benne némi pajzán vonal is - a ginszeng kereskedelem (magyarán az árva, vagy éppen vagyonuktól megfosztott lányokat eladták, hogy a férfiakat szórakoztassák mindenféle módon, ahogy egy nő egy férfit tud) - amire a pajzán nem is megfelelő, mert egy percig sem volt vicces, sem humoros. Felháborító és dühítő. És nem az, ahogy az alkotásban bemutatták - az igazán egy remekműhöz illet - hanem hogy ilyesmi előfordulhatott - és sajnos még ma is előfordul. De az, hogy ezt az érzelmet képesek voltak előhozni, számomra ez teszi emlékezetessé ezt a doramát. Az ádáz ellenség karaktere, élt, lélegzett, és én meg akartam fojtani. Megkínozni, levágni azt a nyughatatlan kukacát, és ráordibálni a többi tehetetlen kis lézengő alakra, hogy csináljanak már valamit! A tehetetlenség, a cselekedni képtelenség megjelenítése is szintén halmozottan fokozta az élvezetemet. Sok filmet láttam már. Nyugati vagy keleti, már felsorolni sem tudom őket. Nehéz meglepni. Anno azért is tértem át nyugatról keletre, mert kellett valami új. És megkaptam az újat. A Gu family book-ban meg főként. 
Sok olyan kritikát olvastam, mely szerint nulla az egész, nem illenek össze a darabok, közepes alkotás, stb. Ez az ő véleményük. És mivel szabad világban élünk, szabadon elmondhatják bárminek. Én viszont az egyik kedvencem közé sorolom, mivel sikerült érzelmeket kihoznia belőlem. Átéreztem a szereplők sorsát, kínjait, sőt, még a boldogságukat is. Ez ritka adottság, ritka siker. Tehát dicséret mind a készítőknek, mind nekem, hogy sikerült kinyitnom az elmém, és teljes befogadóvá válnom. És most jöhet az You are all surrounded. Ez egy nagyjából friss dorama, 2014-es. Lee Seung Gi ebben is hozza a cukipofát. A sértődött, zseniális, anyja elvesztésének fájdalmától gyötrődő fiú. Végignézte anyja halálát, és nem tudja elfelejteni, mert olyan magas az IQ-ja, hogy az nem engedi. Kell ennél több? - kérdem én.  Egy zseni önmagában is szexi. De ha az a zseni beáll nyomozónak, és kutat minden és mindenki után, de közben senkit nem enged magához közel, na, akkor teljes a katarzis. Nem alszol. Nem eszel. Legalábbis ezeket tennéd, ha meglenne az összes rész, de te vagy olyan ostoba, és folyamatban kezded el - még mindig verem a fejem a falba, ha eszembe jut eme eszement tettem.

 Ennek a doramának az erőssége a csapat. Egy teljes csapatot mutat be. Mama kedvence, a gazdagságot elhagyó aranyifjú, a megsebzett fiú, és a harcias amazon. Na és az apuka meg az anyuka. Külön külön kis egységek, akiket az író és a rendező egy remek elemmé gyúrt össze. Működőképes kémia még a fiúk között is. A csapat főnök, a megkeseredett Seo Pan Seok az apuka. Aki keménynek mutatja magát, de valójában egy gondoskodó medve, és az anyuka, a csapatvezető helyettese. Terelgeti őket, csitítgatja a kis ujjoncokat, ahogy egy anyuka tenné. Egy kis csapat - egy kis család funkcióival. Négy testvér, négy barát. Négy kolléga. Igaz, némi kis románccal, és félreértéssel fűszerezve. Ebben a doramában zajlik az élet. Szó szerint. Egy ügy kb. másfél részig tart, teljes haditervet kapunk mindenhez. Közben az érzelmi szállak teljesen elvegyítve folynak a nyomozási munkákkal, hagyva, hogy mi is nyomozzunk, és közben egy kis romantikát vagy családi perpatvart is kapjunk. 

Ismét csak azt tudom mondani, hogy adjátok meg az író elérhetőségeit, hadd küldjek neki egy táviratot: Imádlak. stop. Csinálj még ilyet. stop. Hozzád akarok menni. stop. 

Tehát nem tudok mást, csak ezt a három doramát ajánlani: 


 - 2012-es
 - 20 rész
 - magyar felirat van

Szereplők:  Lee Seung Gi - Lee Jae Ha
                     Ha Ji Won - Kim Hang Ah
                     Yoon Je Moon - John Mayer
             
- 2013-as
- 24 rész
- magyar felirat van

Szereplők: Lee Seung Gi - Choi Kang Chi
                    Bae Suzy - Dam  Dam Yeo-Wool 
                    Lee Sung Jae -Jo Gwan Woong
                  

- 2014-es
- 20 rész
- magyar felirat van

Szereplők: Lee Seung Gi - Eun Dea Koo
                    Go Ara - Eo Soo Sun
                    Ahn Jae Hyeon - Parj Tae Il 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése